2011. augusztus 30., kedd

Civil Sziget: A MONA Alapítvány tudatosságnövelő akciója a nők elleni erőszak különböző formáiról

A Magyarországi Női Alapítvány augusztusban egy napot töltött a Sziget Fesztivál keretében megrendezett Civil Szigeten, a NANE Egyesület közvetlen szomszédságában, és mint az eddigi években is, tevékenysége középpontjában a figyelemfelkeltés és az információterjesztés állt, ezúttal kifejezetten a nők elleni erőszak különböző formáival, és megelőzésük lehetőségeivel kapcsolatban. A Civil Szigeten eltöltött hat óra alatt csaknem ötvenen töltötték ki a magyarul, angolul és franciául rendelkezésre álló kvízt, amely a szexuális erőszakra, a szexuális kizsákmányolás célú emberkereskedelemre és prostitúcióra, valamint a nőinemiszerv-csonkításra fókuszált. Információs anyagokat osztottunk ki a KERET-koalíció tevékenységéről, többek között a szexuális erőszak áldozatai számára működtetett segélyvonalról. A kvíz kitöltői között a megelőzést és a női önvédelmet, illetve a férfiak témával kapcsolatos tudatosságnövelését népszerűsítő ajándéktárgyakat osztottunk ki.










2011. augusztus 14., vasárnap

Szexuális erőszak: nem csak éjszaka, utcán válhatnak áldozattá (Bíró Zoltán István, Hirado.hu, 2011. augusztus 8.)

"Igencsak leegyszerűsítő sztereotípiák élnek a hazai lakosságban a szexuális erőszakkal kapcsolatban: valahogy úgy képzeljük el, hogy férfiak követik el nőkön, sötét utcán, bokrok mélyén. Korántsem így van, állítja Horváth Éva, a segélyvonalat létrehozó Keret Koalíció munkatársa. A többség az otthonában, az otthona közelében, vagy jól ismert helyen, esetleg házibulin, barát lakásán, buliról elcsábítva válik áldozattá. És az sem biztos, hogy az áldozat nő: lehet gyermek, sőt férfi is."

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/08/08/11/Szexualis_eroszak_nem_csak_ejszaka_utcan_valhatnak_aldozatta.aspx

2011. augusztus 3., szerda

A "Civil Negyed" vendége Tóth Györgyi, a NANE munkatársa (NeoFM, 2011. július 29. )

"Egy két évvel ezelőtti nemzetközi kutatás kimutatta, hogy Magyarországon a szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyek többsége még a rendőrséghez sem jut el, ugyanis megfelelő bizonyíték hiányában szinte automatikusan hamis vád-eljárás indul az áldozat ellen.
A NANE Egyesület elnöke, Tóth Györgyi lesz ma este a vendégem - beszélünk az új segélyvonalról is, amelyet a szexuális erőszak áldozatai számára hoztak létre."

http://www.neofm.hu/?ezaz=20_3_4710